• Tulpjes
 • image
 • image
 • image
 • image
 • Kwal
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • Mooi!
 • image
 • image
 • image
 • image

Overvliegweekend 2014

De Strijd voor Vrijheid in Raveleijn

In het weekend van 5-6-7 september vond ons jaarlijks overvliegweekend plaats. Een weekend, geheel in thema, dat het oude scoutingseizoen afsluit en het nieuwe seizoen opent.

Vrijdagavond vertrokken de auto’s, volgeladen met enthousiaste scouts, naar Dilsen-Stokkem. Daar aangekomen vlogen de kinderen door het gebouw, zoekend naar hun slaapplekje. De bedden worden opgemaakt en kort daarna rennen de kinderen rond, de omgeving verkennend. En hier hebben ze dan ook veel te zien; het gebouw beschikt over een eigen bos. En in het bos vinden ze zelfs een berg met tunnel! En als ze nog verder kijken zien ze een poort… Wat vreemd, een poort in het bos. Maar de kinderen schenken er nog niet veel aandacht aan.

Even later klinkt er muziek. En zoals de meeste kinderen weten betekent dit dat er iets gaat gebeuren. Zo nieuwsgierig als ze zijn, verzamelen ze zich snel bij het verzamelpunt. Dan wordt weer duidelijk met hoeveel mensen we tegelijk op kamp zijn. Wat een hoop scouts! Dat belooft weer een gezellig weekend te worden. De scouts ontdekken dat hen in de bossen een groot avontuur wacht. Raven en een mysterieuze vrouwenstem leiden hen naar een geheimzinnige oude stadspoort. Deze stadspoort leidt hen vervolgens naar de oeroude stad Raveleijn. Graaf Olaf Grafhart regeert daar met ijzeren hand. Hij onderdrukt de bewoners en laat hen monsterlijke wezens bouwen waarmee opstandelingen worden verslagen. Aan onze scouts de taak om dit te voorkomen; hun doel wordt dan ook:

Samen strijden voor de Vrijheid in Raveleijn

Op de binnenplaats hangen diverse blaadjes op, die de groepsindeling bekend maakt. Alle jeugdleden worden op deze manier weer verdeeld over 8 groepjes. Dan wordt de eerste opdracht bekend gemaakt. In de bossen zullen ze enveloppen vinden die hun verder weer een stapje verder brengt bij de poort, de Poort van Raveleijn…

Aan het einde van de avond hebben alle groepjes het geheimschrift ontrafelt. 1 groepje heeft ook een ketting gevonden. Het blijkt de ketting te zijn van Gravin Halina. Zij is de beschermvrouwe van de raven, met deze ketting kan ze op magische wijze de raven oproepen. En met deze ketting zullen we ook beschermd zijn tegen de gevaren die dreigen in Raveleijn. We besluiten dat we de volgende ochtend naar Raveleijn zullen gaan.

Na het ontbijt gaat de muziek weer aan en de teams verzamelen zich weer bij de poort. Het moment is aangebroken dat we door de poort gaan, richting Raveleijn. Aan de rand van het bos wonen nu de bannelingen. Zij zijn de stad ontvlucht en schuilen zich in de bossen. De bannelingen laten ons diverse spellen doen; allen in thema van de 5 elementen: water, vuur, hout, metaal & aarde. Met deze elementen zullen we later Graaf Olaf moeten verslaan. Maar zover is het nu nog niet.

Na het ochtendspel staat er een heerlijke soep voor ons klaar. Dat wordt smullen! Als de buikjes weer gevuld zijn, rennen de kinderen weer de bossen hun. Anderen verzamelen zich bij de tafels en even later worden de Magic kaarten tevoorschijn gehaald. Later die middag zal het overvliegen plaatsvinden. Kinderen die te oud zijn geworden voor hun huidige speltak zullen een nieuw avontuur aangaan in een oudere speltak. Een aantal stafleden hebben hiervoor een brug van hout gepionierd. Over deze brug mogen alle kinderen & stafleden lopen die in het nieuwe scoutingseizoen bij een andere speltak komen. Aan het begin van de brug staat de oude, vertrouwde speltak. Ze zwaaien een voor een hun jeugdleden uit. Aan de andere kant van de brug staat de nieuwe speltak te wachten. Zij zijn er klaar voor om nieuwe jeugdleden in hun groep op te nemen.

Na het overvliegen lopen we weer richting het gebouw. Als we in de buurt van de keuken komen, ruiken we weer heerlijk eten. Wat fijn dat onze stafondersteuning alweer in de potten en pannen aan het roeren is! Even later mogen we dan ook weer naar de eetzaal: wraps staat er op het menu! Het lievelingseten van vele scouts. Eten met je handen, lekker knoeien, helemaal goed!

Die avond is het tijd om een stapje dichterbij naar Raveleijn te gaan. Het is al donker, erg spannend om nu nog op pad te gaan. Maar door de duisternis zullen we niet zoveel opvallen en zullen de boze Graffers ons met rust laten. We lopen nu in onze eigen speltakken, met onze eigen stafleden. Als we door de poort lopen horen we nog de stem van Gravin Halina. Ze vindt ons erg dapper dat we zo dicht naar de stad Raveleijn durven te gaan. Ze zegt dat we voorzichtig moeten zijn, en goed om ons heen moeten kijken. Haar ketting zal ons in de stad Raveleijn niet meer kunnen beschermen. Maar, wij stoere scouts laten ons niet kennen. We gaan erop uit, op weg naar Raveleijn.

Onderweg komen we veel lichtjes tegen. We besluiten om deze lichtjes te volgen. En Gravin Halina had weer gelijk, zodra we even niet opletten schrikken we ons te pletter. Dan staat er opeens een vreemde man naast ons. Lopen er opeens twee vreemde vrouwen met onze groep mee. Horen we opeens naast ons een kettingzaag, belanden we op een kerkhof waar een dode weer tot leven komt en even later valt er een lijk uit een boom… brrrr wat is Raveleijn toch een duistere, enge stad. Nu weten we het zeker, hier moet verandering in komen. De bannelingen moeten weer terug naar hun ooit zo levendige stad Raveleijn. Morgen zullen we de Graaf en zijn vijfkoppige draak gaan verslaan!

De volgende ochtend staat in het teken van Ridderspellen. Diverse spellen zijn op het terrein uitgezet. De groepjes lopen door elkaar naar de verschillende spellen. Bij elk spel kunnen ze Ridderpunten verdienen. Alle groepen werken samen, ze moeten samen zoveel mogelijk Ridderpunten verdienen waarmee ze de vijfkoppige draak kunnen verslaan. Wat zijn de teams goed, in mum van tijd wordt de draak steeds zwakker en zwakker. Uiteindelijk hebben de teams samen zoveel ridderpunten verdiend, dat de draak niets anders meer kan doen, dan zijn vijf koppen te laten zakken. Joepie! We hebben de draak verslagen!

Het was weer een hele strijd,

Maar daarmee hebben we wel Raveleijn bevrijd

Ons overvliegweekend is weer voorbij

De speltakken hebben er weer nieuwe leden bij

We staan weer te popelen om een nieuw scoutingjaar te beginnen

Een heel jaar weer, gezellig met vrienden & vriendinnen!   

Dit overvliegweekend werd mogelijk gemaakt door een fantastische organisatie:

Ruud H, Joke, Arno, Youri, Renate, Corinne, Saskia, Dominique, Maud v Etten, Rianne, Roy, Tom K

Deze organisatie heeft veel hulp gehad van de vaste-weekend-stafondersteuning: Jeroen, Guido, Raymond, Patrick, Rob en Michel. En door de extra handjes ondersteuning die kwamen op zaterdag!

Maar dit weekend was lang niet zo geslaagd geweest zonder alle deelnemers; kinderen, jeugdleden en stafleden, leuk dat jullie met ons mee gingen! We wensen iedereen weer een gezellig & uitdagend nieuw scoutingjaar toe binnen je speltak en we zien jullie graag weer terug op overvliegweekend 2015!