• image
 • Tulpjes
 • image
 • image
 • image
 • image
 • Kwal
 • image
 • image
 • Mooi!
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

De Weerwolven van DonBosco

Het Middeleeuws dorpje Don Bosco ligt aan de rand van een groot uitgestrekt bos. Het dorpje bevat een kerkje, met daaromheen enkele boerderijen. Aan de andere kant van het dorpje loopt een spoorlijn en in de verte doemen de schoorstenen van de steenfabriek. De zoutvoorraden en de aardgasvondst beloofden een gouden toekomst voor Don Bosco. Men voorspelde dat Don Bosco zou uitgroeien tot een grote stad, die zo’n 100.000 mensen zou tellen.

 

De voorspelde groei kwam echter niet uit. Ondanks de rijkdom van het dorpje, kwamen de mensen niet. Erger zelfs, ze vertrokken of verdwenen om nooit meer terug gezien te worden. De boerderijen raakten steeds verder in verval. De kerk van Don Bosco heeft zich in al dit geweld wonder boven wonder staande weten te houden. Het dorpje heeft de tand des tijd niet meer overleefd. De kerk is nu de stille getuige van voorgaande eeuwen, en blijft eenzaam staan in het landschap. De nog enkele overgebleven boerderijen rondom het marktplein en een verlaten schuur geeft een spookachtige indruk van het dorpje. In 1850 werden er voor het eerst diverse spookverschijningen waargenomen in een leegstaande boerderij. Jaren later, loopt een klein onschuldig meisje langst de leegstaande boerderij. Zo nieuwsgierig als ze is, gluurt ze naar binnen. Het glas breekt, en het meisje valt naar binnen. Dan ziet ze iets liggen, onder de oude kast. Het blijkt een oud boek te zijn, een dagboek! De meeste tekst is al vervaagd en niet meer te lezen. Maar op de laatste pagina leest ze de volgende woorden: Pas op, ze komen terug! Ze deizen niet terug! Wees voorbereidt! Ze heeft geen idee wat het betekent. Ze neemt het boek mee naar huis en verstopt deze onder haar bed. Ze vertelt niemand over haar avontuur in de leegstaande boerderij…

Het is 1728 toen dit boek door de dorpsgek in Den Ouden Herberg werd getoond. Het is het dagboek van de waarzegster en later verder geschreven door de heks en nu in handen is van de magiër. Ze hebben allen dezelfde visioenen gezien. De stad Don Bosco is niet veilig, de geschiedenis zal zich herhalen. Het dorpje zal geen rust kennen, alleen angst en verwijt. De weerwolven zijn weer op weg naar Don Bosco. In het jaar 2016 zullen de weerwolven het dorpje weer bereiken. De weerwolven zijn ’s nachts actief en zullen een voor een alle dorpelingen verslinden. De dorpelingen kunnen deze helse nachten alleen overleven als ze goed samenwerken en de weerwolven voor eens en altijd uitschakelen. Maar onthoudt goed, dat niets is wat het lijkt….

Niets is wat het lijkt, herhaalt de burgemeester wanneer hij de leden van onze scoutinggroep toespreekt. De bevers, kabouters, welpen, gidsen, verkenners, RSA, Pivo’s en dukkels, ze zijn allen dit weekend afgereisd naar het dorpje Don Bosco. Ze zullen dit weekend goed gaan samenwerken om de laatste 10 weerwolven voorgoed te verjagen! Ze zitten vol energie en ze hebben er zin in, er klinkt gejuich op het marktplein. Echter een paar kinderen vinden het vooral ook spannend, zeker als er een staflid naar boven wijst… Inderdaad volle maan! Het is echt! Nu maar hopen dat we de nacht goed gaan doorkomen.

In de ochtend worden de tafels al vroeg gedekt. En daarna worden al die mondjes weer gevuld. Even later klinkt de themamuziek weer, en wordt de toegangspoort naar het marktplein geopend. De burgemeester opent wederom het programma. In mix-teams wordt er twee keer een vier-kamp gespeeld. Dus, in totaal 8 verschillende spelletjes, waar je als team natuurlijk je uiterste best doet om te winnen, toch? Of bevinden er wellicht weerwolven in jouw team? Weerwolven die de spellen proberen te saboteren! Want alleen dan, kunnen de weerwolven voorkomen dat de burgers hints ontvangen. Hints, die de weerwolven kunnen ontmaskeren. Dit willen de weerwolven uiteraard voorkomen. Wie kun je vertrouwen… Want niets is wat het lijkt…

Zelfs tijdens het overvliegen, gaat het verdienen van hints gewoon door, en dus ook het saboteren van de weerwolven. Er vliegen veel kinderen over, op weg naar een nieuwe speltak, waar ze een nieuwe uitdaging tegemoet gaan. Maar voor ze zover zijn, moeten ze eerst een parcours afleggen. Deze tocht begint in een tent, en wordt vervolgd door een touwenbrug tussen twee driepoten. Daarna slingeren er diverse waterflessen die ze moeten ontwijken. En als je denkt alles gehad te hebben, moet je ook nog even boksen tegen je oud-staflid, om te laten zien dat je inderdaad de huidige groep ontgroeit bent, en klaar bent voor de volgende groep. Op het einde van het parcours kom je uit bij een telefooncel. Hier krijgen de ‘overvliegers’ een extra hint over de weerwolven, aan hen nu de taak, gaan ze deze hint delen met hun nieuwe speltak, houden ze de hint voor zichzelf, of gaan ze hun nieuwe speltak NU al op een verkeerd pad zetten… De keus is aan hen! Er gebeurd vanalles, want ja… niets is wat het lijkt!

Later die avond gaan de speltakken op pad, om de omgeving rondom het dorpje Don Bosco te verkennen. Voordat ze op pad gaan, komen ze langs een waarzegster, ze woont in haar tentje, aan de rand van het dorpje. Ook zij heeft visioenen gezien. Maar ze weet zeker dat onze jeugdleden sterk genoeg zijn om de weerwolven te verslaan! Voordat de groepen scouts vertrekken, worden we gezegend, zodat we weer veilig terug zullen keren in Don Bosco. Vol energie en goede moed, vertrekken de scouts naar het bos. Hier zien alle jeugdleden dan ook met eigen ogen dat het niet pluis is. Het spookt rondom het dorpje! Hier en daar brandt er een lichtje, en komen ze zelfs een echte weerwolf tegen! Een onverwacht rookpluim zorgt er zelfs voor dat alle gidsen als domino-steentjes omvallen en in de berm terecht komen. Later begint het uit het niets te regenen! Dit bos is behekst! Niets is wat het lijkt! Boomstronken en takken worden aangezien voor weerwolven!

Gelukkig weten alle jeugdleden deze enge tocht te overleven, en komen ze allen weer aan in het dorp. Na enthousiast al hun nieuwe avonturen gedeeld te hebben, is het weer bedtijd. Deze nacht zullen de oogjes sneller gesloten worden.

De volgende ochtend, het laatste spel breekt aan, de laatste mogelijkheid om hints te verdienen. Dit keer een spel jongens tegen de meisjes, met de gehele vereniging. De jongste speltakken spelen een spel tegen elkaar om zoveel mogelijk tennisballen te verdienen. Deze tennisballen worden vervolgens ingeruild door waterballonnen. De waterballonnen worden gebruikt als start voor het spel van de Gidsen en Verkenners. Ze moeten hiermee een parcours afleggen, op weg naar de RSA-groep. Aangekomen bij de RSA, worden de waterballonnen ingeruild voor wc-rolletjes. Met de wc-rolletjes is het vervolgens de taak om een zo hoog, stevig en creatief mogelijk toren te bouwen. Uiteindelijk hebben de meiden zeer ruim gewonnen. Hun toren is minstens 4x zo groot geworden! Komt dit omdat de meiden zo fanatiek zijn, en zo enthousiast en goed het spel meespeelden bij alle speltakken? Of kwam dit door het feit dat er slechts 1 vrouwelijke weerwolf meedeed in dit spel, en was het voor haar onbegonnen werk om te saboteren in alle meidengroepen… En dit sabotage meer dan goed gedaan bij de jongensgroepen, door al die mannelijke weerwolven…

Met alle verdiende hints hebben onze deelnemers ALLE 10 weerwolven kunnen ontmaskeren. Super gedaan! Het dorpje Don Bosco is weer veilig, de rust is wedergekeerd.

Het is 2016. Zojuist zijn alle jeugdleden, moe maar voldaan, weer vertrokken naar Sittard. De burgemeester kijkt tevreden rond op het marktplein. Kinderen spelen weer buiten, kooplieden proberen hun marktwaar te verkopen. Verderop, aan de rand van het dorpje, zit de waarzegster in haar tentje. Ze pakt het oude boek, en ze schrijft de laatste pagina in het boek. ‘De weerwolven zijn voor goed en altijd uitgeschakeld in Don Bosco. Het stadje is weer veilig, en zal in de nabije toekomst zeer welvarend gaan worden. Alles is wat het lijkt in Don Bosco!’