Kampkrant WEK 2015 1.zaterdag

Zaterdag 18 juli... Dag 1

Als staf zijnde begonnen we het zomerkamp om 11.00 uur op ons eigen gebouw om alle spullen in een aanhangwagen te laden. Na een hele dag voorbereidingen te hebben getroffen, kwamen de kinderen volgepakt met bagage het terrein op en werden ze meteen met een echte indianen groet verwelkomt door Wijze Bizon. Wijze Bizon is de rechter hand van Big Chief (het opperhoofd). Deze wijze indiaan heeft al heel veel meegemaakt. Omdat zij een jonge dynamische indiaan is weet zij ook bijna alles. Als de andere indianen iets willen weten, dan gaan ze naar Wijze Bizon toe, want ze weet overal wel een oplossing voor. Helaas was er iets verschrikkelijks gebeurd waar Wijze Bizon niet zomaar een oplossing voor had. Nadat de kinderen hun matjes hadden uitgelegd en de regels van het kamp waren verteld, kwam Wijze Bizon ons het trieste verhaal vertellen van de vier gestolen magische symbolen.

Korte versie van het verhaal dat Wijze Bizon vertelde:

De stam van de Huilende Wolven stond bij de andere indianenstammen bekend als een erg rijke en goede stam. Het was al vaak gebeurd dat bij de jaarlijkse jachtwedstrijden tussen de honderden indianen stammen, de stam van de Huilende Wolven de eerste prijs had gewonnen. Bij de stam van de Huilende Wolven was iedereen welkom. Het leek of de stam niets kon gebeuren. De stam beschikte over de beroemdste totempaal van de hele wereld. Zoals iedereen weet, is de totempaal het aller belangrijkste wat een indianen stam heeft. De stam van de Huilende Wolven had een totempaal die geheimzinnige krachten in zich had. Iedereen was er van overtuigd dat het zo goed met de stam ging, omdat de totempaal speciale krachten had.

De voorvader van opperhoofd Big Chief had de totempaal gemaakt en rond de paal had hij vier gaten gegraven waarin hij vier voorwerpen gestopt had die de totempaal zijn krachten gaven. Deze vier voorwerpen werden ook wel de Vier Symbolen van het Hemels Vuur genoemd. Door de grote kracht van de totempaal, ging het altijd goed met de stam van de huilende wolven.

Helaas was er een stam die nogal jaloers was op de stam van de Huilende Wolven. Dit was de stam van de Jagende Jakhalzen. Deze stam was door en door slecht en bestond uit de verstoten leden van andere stammen. Zij waren allen verstoten vanwege gemene misdadige streken. Ook de stam van de Huilende Wolven had ooit een indiaan uit zijn stam gezet en toen deze zich bij de Jagende Jakhalzen voegde, vertelde hij de andere Jagende Jakhalzen dat de Huilende Wolven hun welvaart kregen door de totempaal met vier magische symbolen. Op een duistere avond besloten de stamleden van de Jagende Jakhalzen wraak te nemen op de stam van de Huilende Wolven omdat ze eerste waren geworden bij de indianenspelen en zij laatste.

De Jagende Jakhalzen hadden onopgemerkt de Vier Symbolen van het Hemels Vuur gestolen, zodat de totempaal zijn kracht verloor en er een golf van ongeluk over de stam van de Huilende Wolven spoelde. Veel indianen kregen de verschrikkelijke gele builenziekte en werden gedood door beren en andere dieren. De stam van de Huilende Wolven werd steeds kleiner en zwakker. Toen de stam zwak genoeg was, vielen de Jagende Jakhalzen de Huilende Wolvenstam aan en namen Big Chief gevangen, vastgebonden aan een boom zonder eten of drinken. Ze staken het dorp in brand en volgden de vluchtende Huilende Wolvenstam tot hier in Mariahoop. Slechts een handje vol indianen van de stam van de Huilende Wolven overleefden de aanval.  In het bos bij het gebouw wil de stam van de Huilende Wolven het indianendorp heropbouwen. De stam heeft geen krachten meer en ook geen opperhoofd. Gelukkig kunnen de kinderen van scouting Don Bosco de indianenstam helpen om weer hun krachten terug te krijgen waardoor alles weer goed zal komen. Ze helpen Wijze Bizon deze week om de Vier Symbolen van het Hemels Vuur te vinden en weer rondom de totempaal te begraven. Daarnaast helpen ze weer de verbrande totempaal mooi te maken en zullen ze misschien wel Big Chief vinden, voordat hij uitgehongerd is. Maar om dit allemaal te kunnen, moeten ze eerst echte indianen worden.

Om een echte indiaan te worden moeten ze naar de indianenschool. De indianenschool bestaat uit vier substammen: de Witvoeten, de Rondbuiken, de Platvoeten en de Roodhuiden. De magische verentooi van Big Chief (die van zijn hoofd gevallen was tijdens de ontvoering) bepaalde bij welke substam de kinderen hoorden. Deze ‘verdeeltooi’ vertelde daarnaast iets over de persoonlijkheid van de kinderen en zij kregen ook hun indianennaam te horen. (Hierbij kunt u denken aan de verdeelhoed van Harry Potter maar dan helemaal in Indianenthema).

Als laatste gingen de kinderen nog een echt renspel spelen buiten in het bos (zodat ze goed konden slapen). Dit was een smokkelspel in indianenthema waarbij ze steeds een rang omhoog konden gaan. Sam had gewonnen omdat hij de hoogste rang had bereikt, namelijk het opperhoofd. Imme en Niels waren echte krijgers (2e plek). Het spel had zijn werk gedaan, want iedereen ging heerlijk rustig slapen voor een eerste zomerkamp avond.

Groetjes, de Staf.